Sağlık

Doğum yapmak daha sonraki yaşamda kabızlığa neden olur

Hareketsizlik ve az su tüketimi kabızlığa davetiye çıkarıyor

Haftada üç defadan az dışkılamanın kabızlık olarak adlandırıldığını belirten uzmanlar, kabızlığın özellikle yaşlılarda daha sık görüldüğüne dikkat çekiyor. Yetersiz su tüketimi ve hareketsizliğin başlıca nedenler olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Kabızlık şikayeti olan kişilerde diğer hastalıklar da önemlidir. Birlikte kullanılan bazı ilaçlar da kabızlığa neden olabilir.” söz konusu. Sık ve güçlü doğumlar nedeniyle yaşlı kadınların daha fazla kabızlık yaşadıklarına dikkat çeken Atamer, kanserlerin de kabızlığa neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, ilerleyen yaşlarda daha sık görülen kabızlık şikayeti hakkında açıklamalarda bulundu.

Hareketsizlik ve az su tüketimi kabızlığa davetiye çıkarıyor

Haftada üç defadan az dışkılamanın kabızlık olarak adlandırıldığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Kabızlık yaş ilerledikçe artar. Özellikle yaşlılarda daha sık görülür. Bunun nedenlerinden biri de yaşlıların yeterince su tüketmemesi olarak ortaya çıkıyor. Diğer bir sebep ise hareketsiz bir yaşam tarzıdır.” söz konusu.

Kadınlarda daha yaygın

Yaşlanmaya bağlı artan kabızlığın özellikle kadınlarda daha sık görüldüğüne işaret eden Atamer, “Kabızlığı yaşlı kadınlarda daha sık görüyoruz. Çok sık doğumlar ya da zor doğumlar gibi nedenler de yaşlandıkça kadınlarda kabızlığa neden olabilen faktörler arasındadır. konuştu

Bazı hastalıklar ve ilaçlar kabızlığı tetikleyebilir.

Aytaç Atamer, kabızlığın tedavisinin genel olarak yaşlılar veya sıradan kabızlık şikayetleri olan kişilere benzediğini belirterek, “Öncelikle hastanın buna neden olan başka bir hastalığı olup olmadığı kontrol edilmelidir. kabızlık. Organik bir hastalık varsa ekarte edilmeli ve ardından tedaviye başlanmalıdır. Kabızlığı olan kişilerde bulunan diğer hastalıklar da önemlidir. Birlikte kullanılan tansiyon ilaçları, diüretikler, antidepresanlar ve kalsiyum kanal blokerleri gibi bazı ilaçlar da kabızlığa neden olabilir.

Kanserler de neden olabilir

Yaş ilerledikçe kabızlığın önde gelen nedeninin kanserler olduğunun altını çizen Atamer, “Kanser türlerinin de kabızlığa neden olabileceği düşünüldüğünde kabızlık şikayeti olan 40-45 yaş üstü kişilerin öncelikle bir gastroenteroloji uzmanına muayene olması gerekir.” söz konusu.

Muayene sonrasında hekimin yönlendirmesiyle gerekirse kolonoskopi yapılması gerektiğini belirten Atamer sözlerini şöyle tamamladı:

“Kabızlık ile birlikte görülebilen bazı belirtilere özellikle dikkat edilmelidir. Aşırı ve ani kilo kaybı, iştahsızlık, bağırsak hareketlerini yaparken aşırı ıkınma ve elde kan gelmesi gibi durumlarda mutlaka bir uzmana görünmenizde fayda var.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu