Enflasyon olduğu sürece asgari ücret zammı bitmeyecek
Milyonlarca çalışanı ilgilendiren ve haftalardır görüşülen taban fiyat artışı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Bakan, 1 Temmuz prestijiyle taban fiyatın 11 bin 402 liraya çıkarıldığını bildirdi.
Enflasyon karşısında fiyatı eriyen işçi bayram öncesi asgari yüzde 34’lük fiyat artışıyla biraz nefes alacak. Patron kesimi ise çalışanın satın alma gücünün enflasyona karşı korunmasını olumlu buluyor. İş dünyası temsilcileri, patron için asgari fiyat tabanının 400 TL’den 500 TL’ye çıkarılmasından memnun olsa da, bu tabanın bütçe imkanları dahilinde taban fiyat artışı oranında artmasını bekliyor.
Kontrol edilemeyen enflasyon, kur ve faiz sorunlarının ekonomide istikrarı engellediğine dikkat çeken iş dünyası, asgari fiyat düzenlemesi yerine ‘acil çözüm’ olarak her zaman istikrarlı bir ekonomi politikası bekliyor. Artışın yeni artışları tetikleyeceği de hatırlatıldı.
İTO Lideri Şekib Avdagıç: Olumlu ama pakete 3 konu daha eklenmeli
Minimum fiyat paketine üç ürün daha eklenmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Birincisi ‘Gelir Vergisi dilimleri’ son 5 yılda yaşanan asgari fiyat artışı ve zararlar dikkate alınarak güncelleniyor, ikincisi ise ‘kıdem tazminatı tavanını’ enflasyon kadar yükseltmek. Üçüncüsü ise ‘SGK üst limit çarpanı’nın önceki oranlara çekilmesi.
DEİK Lideri Nail Opak: Patron yükü desteklenmeli
Büyümenin kapsayıcılığını arttırdığı için emeğin milli gelir içindeki payının hak ettiği seviyelere ulaşmasını pahalı buluyoruz. Patronun üzerinde oluşacak yükün bir kısmının devletimiz tarafından karşılanması da rekabet gücümüz açısından sorun yaratmaması açısından değerli olacaktır.
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: Mevcut teşviklerin artırılması şart
Ücret artışlarının patrona getireceği ek yüklerin hafifletilmesi için mevcut taban ve teşviklerin artırılması elzemdir. Taban fiyat ek ücretinin 500 TL’ye çıkmış olması patronlarımızı çok sevindiriyor. Bölgesel asgari fiyat uygulaması fikrinin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini yineliyoruz.
Orhan Aydın ASKON Genel Lideri Orhan Aydın: Artış zamlarla eritilmemeli
İşçilerin refahının artmasının temel koşulu enflasyonla çabadır. Asgari fiyatı ne kadar yükseltirsek artıralım enflasyonu tek hanelere indirmediğimiz sürece halkımızın refah düzeyi artmayacaktır. Bu artışın anlamlı olabilmesi için fiyat istikrarının sağlanarak öngörülebilir bir ortamın oluşturulması gerekmektedir.
KOBİDER Lideri Nurettin Özgenç: Fiyatlara ek zam olarak yansıyacak
Özellikle iç pazara üretim yapan KOBİ düzeyindeki işletmeler için yine ek bir maliyet geldi. Maliyet artışı doğrudan piyasaya zam olarak yansıyacaktır. İhracata çalışanlar doların yükselmesiyle bir nebze olsun nefes alabiliyor ama iç piyasada çalışanlar da takviyeden mahrum kalıyor. Belirsizlik devam ediyor, bankalar işletme kredisi vermiyor.
TMB Lideri Erdal Eren: Maliyet artışları konuta yansıdı
Artan hayat pahalılığı karşısında taban ücretle çalışanların ekonomik durumunun farkındayız. İnşaat sektöründe son bir yıldaki maliyet artışında değerli bir unsurun personel maliyetlerindeki artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu artışlar ister istemez konut satış fiyatlarına yansıyacaktır.
İKMİB Lideri Adil Pelister: Çalışanın refah payı artırıldı
Enflasyonla mücadelede çalışanlarımızın satın alma gücünün ve refahının artması açısından değerli bir kazanım olarak görüyoruz. Devlet takviyesinin devamı da çok kıymetli. Asgari fiyat üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesinin iyi olacağını düşünüyoruz.
Ankara SO Lideri Seyit Ardıç: Huzurlu iş yeri verimli üretim
Sanayiciler olarak çalışanlarımızla birlikte üretir, onlarla değer yaratırız. İçinde bulunduğumuz enflasyonist dönemde satın alma güçlerini korumak, refah düzeylerinin düşmesini önlemek, daha huzurlu bir çalışma ortamı ve daha verimli üretim anlamına geliyor.
HAK-İŞ Genel Lideri Mahmut Arslan: Vergi oranları düzenlenmeli
Tüm fiyat gelirlerini elde edenler için taban fiyata tekabül eden kısmın vergiden muaf tutulmasına ilişkin düzenlemenin devam etmesini son derece değerli buluyoruz. Asgari fiyat ile vergi oranları arasındaki farkın daraldığına dikkat çekiyor ve fiyatlar üzerinden vergi oranlarının düzenlenmesi gerektiğini belirtiyoruz.
ATO Lideri Gürsel Baran: Patron takviyesi değerlendirilmeli
Son dönemde yaşanan enflasyonla birlikte emek süreci, işçi patron ayrımı gözetmeden herkesi etkiledi. Asgari fiyat artışının devam etmesi paha biçilemez. Patrona sağlanan asgari fiyat artışının, asgari fiyat artış oranı ve genel fiyat düzeyi dikkate alınarak bütçe imkanları dahilinde değerlendirilebileceği kanaatindeyiz.
Adaso Lideri Zeki Kıvanç: Yapısal düzenlemeye ihtiyaç var
TL ve dolar bazında Türkiye tarihinin en yüksek asgari fiyatı oldu. İş dünyası olarak refahın tabana yayıldığı bir büyüme modelinden yanayız. Önümüzdeki dönemde maliyetlerin düşürülmesi için yapısal düzenlemelere ihtiyaç var. Patronların üzerindeki yükün hafifletilmesi rekabet güçlerini artıracaktır.
Mersin TSO Lideri Ayhan Kızıltan: Neden asgari fiyatı hep artırıyoruz?
Asıl soru, “Asgari ücreti neden sürekli yükseltmek zorundayız?” olmalı. Kontrol edilemeyen enflasyon ve yüksek hayat pahalılığı, kur ve faiz sorunları ekonomimizin istikrara kavuşmasını engellemektedir. Verilen maaş ne olursa olsun alım gücü erozyona uğruyor. İş dünyasının beklentisi üretim odaklı yapılanmaya dönüş.
Konya SO Lideri Mustafa Büyükegen: Daha güçlü bir üreten ülke olmalıyız
Bugün Türkiye iş dünyasının ve ekonomimizin önündeki en önemli sorunun enflasyonla mücadele olduğunu biliyoruz. Ülke olarak enflasyonla mücadelemizi sürdürerek Türkiye’yi çalışanıyla, üreticisiyle, patronlarıyla daha güçlü bir üretim ve ihracat ülkesi haline getirmeliyiz.
Bursa TSO Lideri İbrahim Burkay: Fiyatta vergi yükü hafifletilmeli
Enflasyonla aktif olarak mücadele ederek çalışanlarımızın refahının ve emek verimliliğinin artacağına inanıyorum. Firmalarımızın artan maliyetleri karşısında üretim, istihdam ve ihracat performanslarını artıracak ve rekabet güçlerini koruyacak ek takviyeler sağlanmalıdır.
Kocaeli SO Lideri Ayhan Zeytinoğlu: İşsizlik olumsuz yansıtılmasın
Asgari fiyattaki bu artışların, Avrupa’da Çin ile rekabetimizin zorlaştığı ve üretimin yavaşladığı bir dönemde işsizlik oranımıza olumsuz yansımamasını temenni ediyoruz. Bu farkın azaltılması ve gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi değerlidir.
EBSO Lideri Nadir Yorgancılar: Enflasyona karşı hızlı adımlar atılmalı
Çalışanlarımızın artan tüketimi, patronlarımızın artan maliyetleri, yüksek enflasyon ile hem geliri hem de kârı eritiyor. Yeni ekonomi yönetiminden beklentimiz enflasyonu düşürmek için acil adımlar atmasıdır. Ancak o zaman minimum fiyat memnuniyet düzeyi doğru bir şekilde belirlenecektir.
Eskişehir SO Lideri Celalettin Kesikbaş: Esas olan enflasyonu kontrol altına almak
Yeni baz fiyat, enflasyon ortamını dengeleyici düzeydedir. Bugünkü döviz kurları ile baz fiyatın 485 dolar civarında olduğunu görüyoruz. Kur bazında güncelleme yapmanın ne kadar gerçekçi olduğunu tartışmamız gerekiyor. Burada altta yatan enflasyonu kontrol etmek. Çarşıdaki fiyatları tutabilirsek bu taban fiyat anlamlı olacaktır. Sektörler olarak güçlü dönemlerden geçiyoruz, üzerimize düşeni yapmaya hazırız.
Gaziantep SO Lideri Adnan Ünverdi: Enflasyon kontrol altına alınsın ki anlam ifade etsin
Bölgemizi etkisi altına alan deprem felaketinin yarattığı zorluklar göz önüne alındığında; Patronlarımızın ve şirketlerimizin yükünü hafifletecek yeni adımlar atmak, üretim, ihracat, istihdam ve rekabet gücünün sürdürülebilirliği açısından büyük değer taşıyor. Yapılan zamların anlam kazanması için enflasyonu da kontrol altına almamız gerekiyor.
ITB Lideri Işınsu Kestelli: Düzenlemeler rekabeti artırmalı
Satın alma gücünün yok edilmesi elbette ortadan kaldırılmalıdır. Ancak artışların kamunun finansal istikrarını ve özel sektörün rekabet gücünü olumsuz etkilemediği kesinlikle gözetilmelidir. Tüm düzenlemelerin ülkenin üretim gücünü ve rekabet gücünü artıracak bir amaca hizmet etmesi esastır. Bu nedenle üretimin önündeki engellerin kaldırılması ve rekabet gücünün artırılması gerekmektedir.
merkez-ajans.com.tr