Ekonomi

Erdoğan’ın 296 milyar TL dağıtmasının ardından bütçe yetkisi iptal edildi

DUVAR – Bir yıl önce TBMM’den geçen torba yasa ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel bütçe yetkisi veren yasa tasarısı Anayasa Mahkemesi’nce iptal edildi. Cumhur İttifakı’nın oylarıyla kabul edilen kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bütçe yapma yetkisini ihlal ettiği gerekçesiyle anayasaya aykırı bulundu.

sayılı yasaya eklenen madde. 5018 Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi “Cumhurbaşkanı, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerin bütçelerine 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda yer alan genel bütçe gelir tahmini üzerinden gerçekleşen gelir kadar ödenek eklemeye yetkilidir.” kararı dahil etti.

Bu yetkiyle, yasa yürürlükten kaldırılana kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 296 milyar TL dağıtıldı. Cumhuriyet yazarı Çiğdem Toker, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye dönük işlemeyeceği ilkesi gereği dağıtılan paralarla ilgili işlem yapılamayacağına işaret ederek, karar oylama ve imzalara ilişkin iki ayrıntıyı aktardı. :

“Karar dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugünkü siyasi konjonktürde kararı biraz daha ilginç kılan iki detay:

– oybirliğiyle alındı

– Oybirliği ile alınan bu kararda, tüm yüksek yargı/atama uygulamalarını ihlal ederek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı görevinden jet hızıyla Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. irfan fidanimzası da cabası.

Bütçe hakkının önemi

Anayasa Mahkemesi’nin iptale ilişkin kararında, anayasal hususlara ve ‘bütçe hakkı’na aykırılık teşkil ediyor. ‘Yıl içinde tahmin edilenden daha fazla mali kaynak olduğu anlaşıldığında, bu kaynakların harcanmasına karar verme yetkisinin’ yeterince TBMM’ye ait olduğu vurgulandı. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile ödenekten fazlasını harcamanın mümkün olmadığının altı çizildi.

Ayrıca durdurulabilir

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararın 13 Ekim 2022’de alındığı anlaşılıyor. Kararda CHP’nin başvuru yapılırken talep edilen yürütmeyi durdurma talebinin reddedildiğini okuduk. İlişki: ‘Koşullar karşılanmadığından.’

Ancak Anayasa Mahkemesi bu belgeyle ilgili ilk toplantısını 30 Aralık 2021 tarihinde yaptı. Dosyanın eksik olmadığı, yürütmenin durdurulması talebinin esas inceleme aşamasında ele alınacağı kaydedildi.

Demek istediğim şu: Bir yıl önce yürürlüğe giren bir kanunla ilgili yargı kararı Ekim’de verilip Aralık’ta yayınlansa, yürütmeyi durdurma şartları tabii ki oluşmaz.

Peki, Anayasa Mahkemesi’nin önceden istemin yürütmesini durdurma kararı vermesinin önündeki sorun neydi? Bu talebi 10-11 ay sonra değil de işin başında değerlendirse ne olurdu? Yürütmeyi durdurma talebini kabul etse bile, o anayasaya aykırı ‘ödenek ilavesi’ işi o dönemde durdurulsa, TBMM’nin hakkı olan 296 milyar TL’nin Erdoğan’ın imzalarıyla dağıtılması önlense. , Anayasa ve hukuka uygunluk açısından daha dengeli ve daha hakkaniyetli olacaktır. bu bir seçim olmaz mıydı?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu